Saturday, 29 December 2012

Sad.Ba.Ro.

Assalamualaikum w.b.t
haii sume..

apa khabar?..harap2 sume baek2 jer..hepi2 je dsamping family tercinta..

Harini saya hanya nk tulis sedikit renungan kpd diri sendiri dan pembaca (klu ade y bca) untuk sama2 MUHASABAH DIRI (menilai kelebihan dan kekurangan diri) tentang peranan sbgai seorg suami mahupun sbgi seorg isteri...

Sabda Rasulullah s.a.w:
'Kebanyakan ahli neraka adalah teridiri daripada kaum wanita.' Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka. "Mengapa terjadi sedemikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir?"  Baginda menjawab: " Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya" (Muslim)

Ya Allah jauhkan lah diriku dari tergolong dlm golongan itu,..amin..

wahai isteri~
-Jika kau impikan suamimu setampan Nabi Yusof, adakah dirimu setulus Zulaikha?
-Jika kau impikan suamimu sekaya Nabi Sulaiman, adakah kau memilik kerajaan seperti Puteri Balqis y  
  rupawan?
-Jika kau impikan suamimu sesabar Nabi Ibrahim, adakah imanmu seteguh Siti Hajar?
-Jika kau impikan suamimu semulia Nabi Muhammad S.A.W, adakah dirimu sehebat penghulu syurga 
  wanita yakni Siti Khadijah a.s?

Jika jawapannya TIDAk, maka belajarlah untuk REDHA....
Moga Allah memberi taufiq dan hidahNya pada kite sume..amin...


Cube kite renungkan lagi dan muhasabah diri - apa kelamahan kite sbgai seorg isteri?..cukup telitikah 'peranan dan layanan' kite dalam menjadi isteri y solehah??!!

# Solat? - adakah di awal waktu?..
#Aurat? - benar2 terjagakah?..apakah niat kite smasa memilih/membeli baju?..utk siapa kite niatkan pemakaian itu..utk rakan, utk majlis..atau utk tatapan mata suami?...
#Lisan? - Bagaimana kite bertutur kpd suami?..pernah atau tidak kite menderhaka, meninggikan suara terhadap suami?..Berapa byk surah Al-Quran yg kita baca utk 1 hari, sebulan, setahun?..Berapa byk doa y kite dh panjatkan kpd Allah utk kesejahteraan diri,suami,ibu ayh,anak2 serta kebahagiaan rumahtangga?...
#Hubungan dgn mertua? - pernah atau tidak didahulukan?..adakah dgn jujur dan ikhlas?..
#Di Kamar? - pernahkah menolak ajakan suami?..Teraturkah susunan dan kekemasan bilik?..adakah bilik diletakkan haruman y menyegarkan?..
#Layanan terhadap suami? - Perutnya dijagakah?..matanya dijagakah dgn kecantikan dirimu?..hidungnya diberikan dgn bau-bauan y harum dari badanmu?..pakaiannya disediakan dgn kemas tak?..dirinya diurus dgn rapi tak?..permasalahannya dikongsi bersamakah?..kerapkah bergurau senda menghiburkan hatinya?..

Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa-dosaku terhadap suamiku selama ini.. Dia(suamiku) telah memberikan segalanya dan mencurahkan segala perasaan kasih cinta dan sayangnya kpd ku tanpa berkira.. Aku bersyukur dgn pertemuan ini..Aku bersyukur kpdMu dikurniakan suami y penyayang, bertanggungjawab, pemurah dan beriman...Kau peliharalah suamiku (Mohamad Abu Zar b. Abd Halim) dalam setiap urusannya..Kau jauhkanlah dia (suamiku) daripada segala keburukan, kesusahan, kesulitan dan kesedihan..
Kau bantulah dia(suamiku) utk mencapai segala apa y dihajatinya..Kau eratkan lah hubungan kami suami isteri dan redhailah perjalanan hidup kami dunia dan akhirat.. Amin Ya Rabbala'lamin.....



p/s: Abg, syg terlalu saaaayaaangkan abg..syg minta maaf atas segala salah silap syg selama ni..sesungguhnya syg insan biasa y masih memerlukan tunjuk ajar dari abg..abg segalanya utk syg dan baby..


i LOVE you more, abg...
i MISS u much...





Friday, 21 December 2012

Rindu..Rinduu..Rinduuu..

Assalamualaikum..

hai u ols...

semoga hari ni hari y baek2 jer...

semakin hari semakin rindu... :'( hukhukhuk   (sgt kerap nanges)
ayat ni makin hari makin kerap disebut....smpai boleh nanges2..huhuh.. rindu tahap dewa dkt abg.. :'(
since jumaat (15/12/12) smpai hari ni jumaat (21/12/12) kite xjumpe..masuk seminggu dh..sblom ni ok jer, tp lately rsa mcm dh xkuat jer...huhu. nk kate mcm baru rsa jauh, dh masuh stgh tahun dh kawen..still xdpt adapt lagi..adoiyai...dri awal2 kawen lgi mmg dh dok jauh...huhuhu..nape jdi cmni..emosi terganggu..xsuke!!..
syg slalu bwt abg jadi mangse...abg kne dgr syg nanges, abg kne dgr syg luahkan emosi syg y turun naek dgn tibe2, syg nk terase2 hati dgn abg sedangkan abg dh layan syg superB dh.. abg spend time kat syg byk dh..(smpai kne sorok2 call syg time abg tgh keje takut org nmpak) teroknyer perangai syg...ksiann abg..
minta ampun abg... :'(
maaf kan syg..slalu bwt hati abg susah...
syg byk susahkan hdup abg smenjak 2menjak ni...hukhuk :'(
syg n baby sgt rinduu abg..we need u be by my side..i wanna hug u..i miss u soo much!!!... hukhuk :'(

syg saaaaaayaaang abg...





Sunday, 16 December 2012

Alhamdulillah....kami akn bertambah ahli keluarga =)


Assalammualaikum...

haiii all...
nak share 1 berite y sgt gembira bwt saya + en.abg.. =)


           Sempena hari jumaat y mulia lagi barakah ni...ku panjatkan setinggi2 kesyukuran ke hadrat Ilahi di atas kurniaanNya y tidak ternilai,...sesungguhNya kuasa Allah tiada sempadan...Allah Maha berkuasa utk sekelian alam... Alhamdulillah...

   I AM PREGNENT...5weeks...yeayy..alhamdulillah...syukur..syukur..syukur... ^_^ berita y diragu2 sesungguhnya betol dan sah...alhamdulillah...tiade ape y ku inginkan utk hari ni ya Allah tetapi hanya untuk memanjatkan kesyukuran...terima kasih ya Allah...

terima kasih pda sume (kawan2,sedare mare,keluarga dan suami tercinte y sentiasa mendoakan utk saya)...
harini (7/12/12) pegi klinik kesihatan seksyen 7 dgn en.abg utk bwt pengesahan dgn doktor..sedangkan dh 5 kali bwt UPT kat umah..masyaAllah...apo nk dikato laie...haha.xpercaya dgn keputusan sdri nk jga doktor bwt..huahua.

cite nyer bermule begini......
mcm biase lah mengharungi hari2 biasa dgn penuh keyakinan dgn report2 y nk kena submit, plus seminar2 y nk kne pegi tiap2 hari sabtu dan rutin berjumpe suami seminggu sekali...semuanya dilalui dgn rasa bahagia...

(10/11/12) start mkn acid folic+vitamin B complex+vitamin C...y dibawa khas oleh en.abg tsayang...tq..untung syg dpt abg.. ^__^

Dari hari ke hari dpt rsa sedikit perbezaan sb selera makan y membuak2...pantang ade mknan asek nk makan jer..berselera betol...tp xde la rsa2 tu mcm simtom2 nk ngandong...en.abg bwa pegi mkn "burger besar" (27/11/12) dan sya dpt menghabiskannya tanpa byk ckp..hepi sgt..smpai kdai sume tutup kitorg mkn katsitu..-mode: bercinte lagi-

punyer kuatlah mkn smpai kain baju kurung pn dh x muat dh..pegi umah cik arah (tailor bwt baju) mnta die tolong alter kn kaen bju kurung ni sb dh ketat sgt...cik arah: "eyh,xkan lah dh xmuat ni ukuran haritu,ke dh ade isi ni (smbil pegang perotku)"...lalu dgn bersahaja mjwb "xde lah,shadah dh buncit skrg ni"..time ni pn xambek port sgt sb dh biase dgr org slalu tnya2 bile nk ade isi lgi..bwt slambe je lah dgn statement cik arah tu sibok skali maen ngn Batrisya(cucu cik arah y debab)..

ade 1 mlm tu dpt mimpi y sgt buruk..pelik+menakutkan sgt mimpi tu..huhu.bile jga je dri tdo cepat2 g cari buku tafsir mimpi..smpai tahap nk tgk buku mimpi kan...astaghfirullah...sb mimpi ni bkn calang2 pnye mimpi..cari2 dlm buku tu baca 1 per1 tafsir mimpi tiba2 mimpi y sya mimpi tu ade maknanye, akn peroleh zuriat dlm masa terdekat..MasyaAllah terkejut nyer...excited pn ade...tp ni kan mimpi jer..mainan tido jer..tpi dlm hati asek doa jer, klu lah ni petunjuk dri Allah mnta2 lah jdi knyataan..amin... =) nk percaya tp takut syirik, last2 bwt xtau jer biar jer masa berlalu....

smpai lah tarikh (11-12/12/12) nk pegi ke Kem Bina Insan Guru (BIG)..kem ni wajib kpd sume pljar DPLI GSTT kne pegi utk grad nt..sblm pegi kem ni sume ketua class nk kne bagi nma peljar y mengandong,sape y dlm pantang, sape y RASA /mengesyaki die mengandong dan sape y xbleh membuat aktiviti outdoor nt....mule2 tu mcm nk bwt xtau jer mmg piriod dh lmbat 3hari (LMP:3/11/12)..ingtkan nk cek UPT bla jumpe dgn en.abg balik khamis tu..tp dsbbkan nk bagi nma ni terpakse jga lah cek..dgn keyakinan kuat y dberi drp Ja (doctor sya dlm class PJK) hehe..ja suh cek UPT..ja suh g beli,siap die bgi nma2 brand y patut dibeli..mlm tu jga lepas balik class terus g farmasi beli UPT..beli 1 y murah,1 y dh dikire mahal jga sb rm10..mandi2 pastu ikut instruction mcm y tertulis dlm packaging tu tibe2 naek lah 2line..double line!!!! ohh,mcm xpecaye pn ade..ragu2 pn ade...sb seumur hidup xpenah bwt pregnancy test..betol ke x ker ni..ke tersalah procedur td...abaikan jer,janji dh naek 2 line..kluar2 toilet pggil  mak suh mak tgk..(dlm hati sayu sikit,sb berangan2 nk tgk same2 1st time dgn husband tp keadaan memakse utk bwt ujian ni w/out en.abg disisi)..bile suh mak tgk, mak plak xtau sb zman mak dulu xde pkai UPT ni..g klinik je..maka jdi lah ragu2 lagi..pastu msg en.abg bgi tau cite y gembira n xbape nk gembira ni sb abg xde time ni..kami hnya dpt share kegembiraan ni dlm fon jer...alangkah sedihnyer...tp hepi sb impian kami hampir jadi kenyataan..Alhamdulillah..xsangka kate2 abg, syg akn pregnant budget2 bln disember termakbul..amin..abg penah ckp dulu( time syg slalu frust stiap kali dtg piriod, awl2 5bulan kawen dulu, klu syg pregnant awl2 nt xde sape nk tgk syg,nk jga syg klu syg mabok2 sb abg jauh,cuti susah nk dpt..tp klu bln disember ke, time syg dh nk dkt2 abes blajar ke nt senang skit abg senang dh dpt cuti..) at last~ i'm pregnant...tq abg..slalu doakan y baik2 utk syg...syg saaaayang abg dunia akhirat...

dsbbkan dh disahkan pregnant mengikut 5 UPT y dibuat..(tamak betol kan)..akhirnye plan y sepatutnye sya balik sungkai kamis ni naek bus(tket dh beli dh pn) tepakse burn kan jer..abg plak y kne balik s.alm..sb nasihat dri mber2, mak n abg sndri dgn rela hati nk balik s.alm sb kondisi sya y masih di awl kehamilan..nk elak perkara buruk terjadi..ksian abg penat2 balik keje kna balik s.alam..tq abg...time ni syg xsabar sgt2 nk jumpe abg..nk share dgn abg brite gembire ni face to face..weee....tp keadaan sya time ni makin terok...demam seseme pening sume ade..suhu badan naek 37.5..tinggi..panas...mber kate ni biase pbawakan bby..betol ker?..comel jer dgr ayat 'pbawakan baby'..heheee.bile abg dh smpai je s.alam, abg bagi ubat cepat2.. alhamdulillah krg la sikit demam ni...saaayang abg..muah

esok tu (7/12/12) jumaat kami pegi klnik kesihatan seksyen 7 nk bwt pengesahan dari doktor...kami same2 masuk bilik jumpe doctor..haha..doctor jumpe doctor..lawak kan..2doctor jumpe 1 patient..hahaha.tp abg bwt2 belakon konon2 xtau ape langsung..sdgkan awal2 lagi abg dh bgi result syg pregnant..abg dh awal2 nasihat kat syg dlu, mknan y syg kne makan, ubat pn abg y bagi syg dlu..hehe. untung dpt suami doktor..heee..alhamdulillah..
1st time sya berada di tempat y slalu tgk dlm tv je..doctor ucapkan tahniah, puan mengandung!...hehehe..pastu kami disuruh bwt buku merah utk ibu mngandung..tepakse dtg hari isnin sb jumaat ptg tu klinik ibu ngandung ade meeting plak..tepakselah bwt buku merah sorg2 tanpa suami disisi lagi...tp xpe sb syg tau abg sntiasa dlm hati syg n skrg syg dh bwa zuriat abg dlm rahim syg ke mana2 saje syg pegi... i'Allah =)

 Ya Allah,Kau peliharalah kandungan di dalam rahimku ini.. Kau berikan lah kesihatan kpd kandungan ku ini sehingga ia matang dan selamat dilahirkan nanti.. Kau jadi kan lah die seorg ank y soleh @ solehah.. Kau sempurnakanlah kejadiannya.. Kau eratkanlah ikatan suami istri antara aku dan suamiku dan tambahkan lagi kebahagiaan kpd kami dgn kehadiran cahaya mataku ini, Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...Amin Ya Rabbala'alamin...
ni antara ubat y en.abg bawakan khas dri hospital teluk intan..sume ni dh start mkn dri 10/11/12..tapi ubat ferrous fumarate tu je start mkn lpas dh tau pregnant (tambah darah)


ni lah die 5kpg paket UPT y sya beli..menggila time beli bende ni..sume pn nk dibeli rasanya..

dan ini lah hasilnye...

ni buku merah saya..pengalaman terindah..kne ambik darah utk pertama kalinye dlm hidup...sakit...




till here..insyaAllah akn menyusul cerita2 laen lagi...doakan kesihatan saya yer.. ^_^


wassalam...










Tuesday, 20 November 2012

we got the key... 17.nov.2012




Assalamualaikum...

apa khabar hari ni?...mcmner life hari ni?...
hopefully evrythg goes wells...

Alhamdulillah...almost half and a year we've been together, (lagi 6 hari) kami telah mendapat 'kunci rumah'  kami yang ditunggu2 selama ini...weeee...suukee!!! ^_^...
mulenya dpt surat dri posmen...surat tu tulis suh dtg ambik kunci umah...perasaan mase tu biase jer sb xde feeling..sorg2 baca, en.abg dkt hospital...so xdpt nk share ape2...bca je surat tu simpan pastu fikir nk bagi abg baca jer...

 Ni lah surat tu... :)

Genggaman padu..hihihi..sejurus kunci diserahkan..terus snap pict...biaselah kan...sume pn nk dijadikan memory terindah... =D

time ni (still under construction) tp kami dtg jenguk2 rumah..en.abg rajin menyapu..belakon2..hahaha. (master bed room)

 da hall..(still under construction)

 k.a.m.i dihadapan rumah..(still under construction)



 hahaha..dkt tangga pn boleh nk posing... :p

Room 2 and 3

our houze (still under construction)


and TaaaaaaDaaaaaaa........................................................................................



Baiti Jannati...





semoga next year 2013 kami berdua dpt tinggal serumah..dan dilimpahkan rezeki y halal, dikurniakan zuriat y soleh/solehah  dan kami sentiasa dlm rahmatNya.. amin.. 




till da end...

Wednesday, 14 November 2012

:: Salam Maal Hijrah 1434 H ::

Assalamualaikum..
hai sume..

Apa khabar hari ni?...semoga baek2 jer semuanya...

Alhamdulillah...kite dh pn masuk ke tahun baru hijrah..1 Muharram...

teringat plak lagu ni-  '1 Muharam detik permulaan..penghijrahan tahun Islam hijrah..perpindahan nabi dan umat islam..dari Kota Mekah ke Kota Madinah..Asas keyakinan dan Iman y teguh..kaum Muhajirin dan Ansar bersatu...rela berkorban harta dan nyawa..demi menegakkn Islam tercinta....
Hijrah itu pengorbanan..Hijrah itu perjuangan..Hijrah itu persaudaraan..Hijrah membentuk perpaduan........Tingkat semangat!!...Tegakkan syiar Islam!!.....



harapan ku,..semoga tahun ini Iman ku bertambah kuat.. agar menjadi istri y solehah y boleh membuatkan hati suamiku sentiasa gembira sepanjang hidup bersamaku..

Ya Rab...aku takut dengan seksaanMu...azab api nerakaMu.... Aku sedar dgn kelalaian ku.. melengah2 kan solat ku.. byk mengeluarkan kata2 dusta menyakiti hati2 kesayanganku.. Al-Quran pn malas baca.. Aurat ku jarang dijaga.. Ampunkan dosa ku, Ya Allah...
Kau dekatkanlah hatiku untuk sentiasa terus mentaati Mu..jauhkan lah aku dari kemaksiatan, dari sifat riak, dan sifat2 mazmumah y lain... ku pohon petunjuk dariMu..agar hati ini sentiasa dekat padaMu... Jadikan lah aku mukminat y solehah.. y sentiasa mengharapkan belas kasihan dan RahmatMu.. Anugerahkan lah aku kesabaran dlm menempuh segala cabaran hidup ini dan terus kuat mentaatiMu, Ya Allah... sesungguhnya Kau Maha Berkuasa, Maha Penyayang lagi Maha Mendengar... Amin.. 



Friday, 9 November 2012

Raya Haji = RAya Aidiladha = Raya Korban = 5monthsary

Assalamualaikum w.b.t

Raya haji tahun ni adalah raya haji pertama sambut dgn suami tersyg tercinta n dikasihi...juga disamping keluarga tersayang.. 1st raya sambut dekat sungkai, perak..jumaat yg barakah 26/10/2012..
tarikh y same kami mnyambut ulang tahun ke 5 bulan kami...
en.abg bwt suprise bagi sya hadiah...suke!!!  =)

tadaaaa.... coklat cadburry bar y paling besar & bantal 'Hug Me' utk time study...
# trima kasih abg ats hadiah2 ni...syg saaayaaang abg.. Alhamdulillah..semoga ikatan suami istri antra kite kekal dan terus bahagia hingga syurga... kasih syg syg akn terus bersemi slamanya pda abg...#


pagi2 tu mcm raya aidilfitri pegi smbahyang raya,...kami berdua jln kaki pegi surau dkt umah abg.. (sweet kan)..hihi. sampai2 je nmpak 3 ekor kerbau dh kne tambat..dh sah2 la nk kna korban.. (tpi xde pict sb xbwa camera time tu)
1st time tgk kerbau nk kne korban..slaloo nyer tgk lembu n kambing jer.. ade jga la kelainan..

the next day sabtu, 27/10/2012 balik shah alam..smbut raya korban dkt shah alam plak.. easy n simple.. sape kate klu kawen mst akan gaduh suami istri pasal nk balik kampung..sesungguhnya suami istri haruslah bertolak ansur antara 1 sama lain..maka segalanya akan menjadi mudah..
en.abg pn sgt memahami dan sgt bertanggungjawab..Alhamdulillah..terima kasih Ya Rab... Engkau mengurniakan aku pasangan hidup y bertanggungjawab dan penyayang.. syg CINTA abg sangat2!!!

ni adalah antara pict y sempat disnap sepanjang hari raya korban kami..

  selamat hari raya aidiladha semua..dri kami (shadah & abu)

 my Mr.Right dunia akhirat, abang....berlatar belakangkan lembu korban..semoga tahun hadapan kami berdua dpt melaksanakan ibadah korban.. amin..

Lepas g tgk lembu korban dkt masjid negeri we spend our time mkn aiskrim @ tuti fuity seksyen 9..dgn mak n iqah..ayah xmo ikut sb ayh stay dkt masjid terus tggu zohor..

 k.a.m.i with our ice cream..xtau la nape muke sya mcm tu..huhu. 

mak baru 1st time try..mak kate ala,bleh bwt kat umah mcm ni..letak jer ape y ade kat umah tu dlm ice cream..haha.


   p/s:  kami dh mendaftar nama dkt tabung haji utk menunaikan haji..xsangka u ols nama kami dlm giliran y kne tggu smpai umo 68 tahun...wow!...masih ade kah lagi hayat ini?...smoga ade rezeki dan Allah mberi kesempatan kpd kami suami isteri utk menunaikan haji bersama 1 hari nt..amin...




end...till here..
semoga berbahagia bersama keluarga tercinte...


bubbye....






Member2 kami kawen (^_^)

Assalammualaikum w.b.t

1) Lily & Shaihan (my classmate @ SM TEKNIK CHERAS,K.L)

Alhamdulillah..lily n shaihan at last menamatkan zaman bujang diorg..xsangka langsung dgn jodoh diorg ni...becinta x tup tup kawen jer...klu dh jodoh xkemana kan...Allah Maha Berkuasa... mcm cinta MPP je (majlis perwakilan pelajar) sb lily n shaihan ni dulu my classmate n my prefect mate..hihi..xde pn diorg ni bercintan cintun dulu..sb dulu lily couple2 suke2 rie dgn bdk laen.. shaihan plak dgn kependiaman nyer..hihi.. korg mmg sweet..semoga jodoh berkekalan...amin...


y lagi best bile dpt jumpe balik dgn the preetiest2 ladies of 5E1..best..byk sgt stori mori nk share...rindu kat korg pn sedikit terubat... (dri kiri: Zati, Oshin, Anis, Helwa, Firah, Me, Lily n Dibah)

we meet again... 5E1 2002-2012

 she's so beautiful....

 TIKL..after 10 years..

Pengantin Baru with Pengantin dh setengah tahun... smoga kite sama2 kekal bahagia dgn rumah tangga dan pasangan masing2 hingga ke syurga..amin..
(en.abg dgn baju BEE..sgt comeL..hihi) syg saaayaang abg..


 diapit gadis2...still same mcm dulu...cume korg bertambah2 cun...
::friend forever::


2) Qemo Lemo (abg's UM mber)

Tahniah pda qemo lemo (akmal rsanyer nma die) dan istri..selamat melayari bahtera rumahtangga..semoga bahagia sehingga ke syurga.. Alhamdulillah..kami berdua pn dpt sampai ke Jeli, Kelantan..dlm pada hati belah2 bagi nk dtg tp abg tsayang tetap semangat nk pegi maka kami selamat sampai kelantan berdua convoi dgn lagi 2 org mber abg.. (attib n che ru) kitorg sebenarnye gerak dri penang sb kebetulan qemo kawen esok nye hari sblum tu iqah convo.. dekat la sikit pejalanan kami ni...

ni time iqah dh keluar dewan.. @Politeknik Seberang Prai,Pulau Pinang..

 driver LUV co-driver..
semangat dri penang ke jeli, kelantan..

 (dri kiri: che Ru, Attib n en.abg syg)
seronok abg dpt jumpe mber2 die..hihi. time ni lapar x hengat... 

 sembang2 lelaki..hahaha.sementara tunggu pengantin abes makan beradab..

 abg n members.. sya turut sibok join..haha..

with pengantin baru... (tgk lah muke en.abg n saye..bepeluh2 + penat)
tp kami heppy sb dpt smpai n raikan pengantin...


3) Attib & Mehrun (abg's mber)

ni the latest majlis we attend.. 3/11/2012..sabtu lepas..dkt penang lagi..tp kali ni convoi dgn shimei + tajul dri sungkai umah mak..best..skali lagi kami dtg penang..jalan jauh n spend time berdua dgn abg dlm keta...sgt la best..xkesah lah dlm keta ke kat mane2 pn asalkan dgn en.abg je gerenti BEST!!!.

 saat mereka sedang bz nk letak speech dkt presen utk pengantin.. bkn maen suke lagi..haha.

 cantek kan..ni dri depan..pengantin akn lalu bwh ni terus sampai naek atas pentas mkn beradab..

 pengantin n mbers.. (dri kiri: Me, Ag syg, Shimey, Tajul and pengantin to be, Che Ru)
(Attib & wife)

mereka sblum balik...che Ru the pengantin to be agih2 kan kad jemputan..
tp kami berdua xdpt dtg atas sb2 tertentu..doa: semoga Che Ru n Istri bahagia selamanya..amin.


End...stakat tu je kenduri mber y dpt kami berdua dtg...y kami xdpt dtg tu tq sb jemput kami..kami iringkan doa semoga kalian bahagia dgn pasangan masing2 dan hidup bahagia hingga ke syurga.. amin..



memory terindah.. syg sayang abg hingga nafas terakhir...

spider = bersarang labah2 sudah

Assalamualaikum w.b.t
hai everyone...

Apa khabar semua?..harap2 y mbca blog ni (mcm ade jer..hikhik) sihat2 hendaknye.....lama betol xmembzy kan diri tulis stori mory dkt blog ni...dh berhabuk2 bersawang2 dh blog ni...en.abg asek tnya jer bile syg nk up date blog...syg klu xbz update la blog...tp ape kan daya...sume tu hanya mampu di jawab dgn 'syg xdan nk bwt abg, byk sgt esaimen'..(byk ker esaimen shadah oii...mate kat atas tangan atas bahu) 

tapii mmg betol pn sem ni byk esaimen + work out kat stadium ngn pusat sukan...start dgn esaimen en.lan sbjek 'microteaching'..ade 2task plak tu..tu blom lagi y kne prezent dlm class plak..1 kne prezen dkt mber2 dkt stadium ikut acara sukan masing2 nk kne ajar, lagi 1 kna pegi sekolah ajar bdk2 sekolah ikut form relate dgn sbjek PJK diorg.. dgn keserabutan nk cari sekolah la, nk bwt RPH (rancangan pengajaran harian) la, pnjam brg2 sokan mcm2 hal...tp Alhamdulillah semua selamat dijalankan dgn jaya nye...harap2 dpt result y baek sb sbjek ni 4 kredit.. Ya Allah, bantu lah hambaMu ini mendapat keputusan y baek dlm semua sbjek..amin...

lepas tu disusuli dgn sbjek en.zaiham..seminar 'professional development'...tiap2 minggu ade seminar..dengar je bile mber2 bwt seminar diorg..tup tup dh smpai turn group sendiri..xcukup kaki tangan nk bwt..haaa, tu la bwt last2 minit lagi...kne plak prezent nyer lepas raya haji..mmg cuti mid sem+cuti raya haji xrasa sgt mcm cuti sb kne bwt esaimen...(salah sendiri)...tpi naseb baek dpt suami y sgt2 memahami..dlm pada abg bz kene prezent utk prezentation abg tp abg bagi syg y siap kan dulu esaimen syg gune laptop abg...siap tolong syg carikan isi n transelate dlm english...Abang mmg super hero syg dunia akhirat!!!.. i LUV u, abg... muah muah..

senang jga bile byk subjek y dh siap2 awl2 setel prezen..termasuk sbjek prof.thantawi, sbjek 'counseling'.. rabu lepas setel dh prezen dua dua sekali sbjek prof..y individu n group case study..w/pn ade dugaan sikit 1 hari sblm nk prezent (video n slide group tercorrupt) at last dpt diselamat kan...alhamdulillah...
sekarang ni tgaal nk bwt report jer...

esaimen y xkan sudah2 setel rsanya adalah subjek miss afni..'communication skills'...setiap kali dtg clas setiap kali itu la ade 'homework'..and kne submit setiap kali kelas seterusnyer...mmg mcm betol2 sbjek english dkt sekolah...tpi apa kan daya...nk kan ilmu kna la rajin... (tp sirius ckp sbjek ni mmg susah sgt nk pair attention..mayb 1) sb class dh mlm..2) sb xminat dgn style sbjek ni dsampaikan.. 3) xdberkati kot...uhuk

y paling diminati disukai adalah sbjek en.zarul...'method n practice'...subjek ni sgt njoy + exciting...wlupn setiap kali class ni mst badan akan rasa sengal2 1badan + kulit jadi burn (smpai la malu kat en.abg)...tp sbjek ni best sgt!!..xmnyesal langsung..byk sgt input y bleh dpt dri class en.zarul ni...sirius!..harap ilmu2 ini dpt disampaikan kpd student y bakal ku ajar di sekolah nt... amin..

and last but not least sbjek y rilex n njoy..sbjek dr.J...'critical thinking'.. tajuk mcm bleh bwt jdi gile je kan..nk kate critical sgt pn xde lah sgt..sb lecturer die best..xstress kan kitorg w/pn class ptg kul6...rsa2 dh nk serabut tp dr.J pndai jek ktorg supaya xjadi lost..pendek kate dr.J best..xbwt student tertekan... =)

eeyh...pjg2 dri tadi cite pasal subjek sem ni jer...hahaaha.. ok jap lagi i uplod plak pict2 kami berdua pegi majlis2 kawen mber2.. n sambut rya haji berdua bersama..

till here..



wassalam...

take care...

1st trial..BLUEBERRY CHEESE TART

Assalamualaikum..
selamat petang puan2, adik2, kakak2...

hari ni saye akan menunjuk kan resepi dan cara2 membuat blueberry cheese tart..
sbnrnye hajat dihati nk bwt BBC tart ni dh lma dh,..tp xbwt2.. 
pada 1 hari en.abg tlah memuji BBC tart y sgt sedap dkt umah opah dila time dila btunang aritu..maka dgn smangat y berkobar2 dan tekad dlm hati akn ku bwt kan BBC tart ni special utk abg.. ^_^
kebetulan abg pn nk balik s.alam..makanya bermula lah perjuangan mbuat BBC tart...resepi ni diambil drp kongsiresepi.com...

 Jom kite same2 scroll tgk cmne bwt BBC Tart ni...

mule2...sediakan bahan2 dulu..klu rase2 xde bahan2 nk bwt resepi ni dkt dapur umah tu pegi la beli dulu...bile dh cukup sume bahan2 baru mulekan dgn bwt crust dulu..actually, crust tu ade je jual kat luar (kedai cake/pastry)...tp disbbkan nk bagi suami tsayang mkn..sume pn nk juga bwt sendiri... =)


Bahan2 utk crust:
1) 170g butter
2) 1 biji telur
3) 1 penutup esen vanilla
4) 50g gula aising
5) 290g tepung gandum
6) acuan tart



cara-cara untuk membuat crust:

Pukul butter and gula dulu...pukul dgn senduk kayu..xpayah lama2 sgt..asal sebati je dh..













tapi ni bkn senduk kayu..gune spatula plastik jer.. hehe..xpe janji bleh pukul smpai sebati..klu gune senduk kayu tu lgi cepat lah sebati nye kan...lepas tu masukkn telur +esen vanila..pukul lagi sampai sebati sumenyer...mcm dlm picture bwh ni.. Selepas itu masukkn tepung sedikit demi sedikit.. Uli sehingga menjadi doh yg lembut..
Kemudian masukkan dan tekan adunan tadi ke dalam acuan tart..pastikan cucuk dgn garfu sblum dibakar..bakar dlm suhu 170' C lbih kurang 20-25 minit...










Bahan2 utk cream cheese:
1) 250g cream cheese
2) 1 penutup esen vanilla
3) 50g gula castor
4) 1 biji telur
5) strawberry/blueberry filling

Cara-cara (Filling):




Masukkan strawberry/Bluberry filling dlm crust y telah siap dibakar tadi...(dlm gmbar tu sume nye crust y rejected..haha) but don't judge a book by it's cover... ;)

Putarkan cream cheese dgn gula sampai nmpak berkrim...lepas tu masukkn telur + esen vanila..putar lagi...



Masukkan cheese filling ke dalam crust tadi...masukkan sampai penuh..tapi jgn smpai melimpah ruah dh la...

Kemudian hiaslah atas cheese tart tu dgn pewarna y dibenarkan... disbbkan ni 1st trial saye maka xde la nk bape cantek sgt hiasan itu...tp kire ok lah...y penting en.abg ckp "sedap!!"...
and...die siap request lagi utk bwt lagi nxt 
time... =) suke!!!!....









ini lah hasilnye......








Selamat Mencuba ye!!......





Monday, 24 September 2012

BFF (Dila & Arlina) engagement day...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...lagi 2 org bestfren tersayang hampir menamatkan zaman bujang diorg...
dila and alina...

Dsbbkan majlis tu dkt tluk intan dkt2 dgn hospital abg maka xsusah la kitorg nk cari jln ke rumah opah dila tu..sb en.abg familiar dgn jln katsitu...best sb dpt pegi mjlis tunang dila...dpt pegi dgn suami tercinta...dpt remind balik time kitorg btunang dlu..heheee..hope time dila kawen nt (16/feb/2012) dpt pegi dgn en.abg and mayb dh ade bby...i'Allah..(Ooh perasannya)  :)
ni antra pict time majlis dila...


 
en.abg teruja dgn mountain coklat tu..

ni majlis berendoi anak angah after majlis dila selesai..


 ni si kembar..Fazi and Dila..saayaaang korang dua...fazi will b da next..f.r.i.e.n.d.s.f.o.r.e.v.e.r..

 alolo..comey jer...biru itu romantik...smoga korg b2 kekal bahagia smpai akhir hayat...

 ter over excited..haha. tahniah dila!!...

 setibanye di umah opah..time ni mjlis tgh belangsung..fazi la y lyan kitorg..abg snap kan pict..tq abg..

 1 of the hantaran y dila terima y paling menarik... durian tu..suke sgt!!!..dlmnye ade gula..t'ingat time my e-day..dpt labu jga bwg putih, cili merah,jongkong emas...sgt menarik..adat org perak mmg mcm ni..kreatif.. :)

 tuuuu dia...sepenuh2 rumah brg hantaran dila...cantik2 sume nye..

 kami ber3...cantik kan..hoho.. :p

 weee....suke2...en.abg saye....tq abg bwa syg dtg majlis bff syg... dila sgt cantek..slama ni die xpernah make up langsung..skali time tunang ambekk,,,....tp sirius cun,dila...

 haha..time ni lawak sikit..pict ni en.abg y snap kan..sb i beria2 sgt nk pict dgn katil besi ni...design dolu2..ala2 zman dinasti cina tu..siap ade langsir2 lagi..suke..cadar die plak tekad mcm cadar time i kawen dulu..suke!!!!...

last pict 3 of us..bagi hantaran dkt side laki..sempat la posing..n en.abg jga y jdi mangse jd fotografer nye..hehe.saaayaaang abg!!..




ok..ni plak dsekitar majlis pertunangan arlina... (22/sept/2012)..tp time ni en.abg xde sama..sb abg keje..mlm kul10 abg sampai s.alam....

 miss alina with pn.shadah.

 we've been friends since 6years old...n now we r 26 years old... saayaaang korang.. f.r.i.e.n.d.s.f.o.r.e.v.e.r

 cantek kan..mini pelamin..sweet sgt....

  ^_^


 semanis gula2..haha..

 tunagan org..smoga alina n ery bahagia hingga akhir hayat..jgn gadoh2 k..




kami lagi..time ni nk balik dh..alina dgn cincin tunang..hehheee..


sampai sini je dulu kisah diorg dua org..(alina n dila)..smoga sgala nya dpermudah kan shgga diorg disatukan dgn pasangan masing2...


hehehe..terkenang kisah lalu...

dan sekarang kami bahagia hidup bersama sbgai pasangan suami isteri...smoga hbgan kite berdua erat dan kekal hgga akhir hayat ye, abg...amin...

i love u till da end of my life... :)